1. >Sedan 1853
  2. >Öka biodiversiteten och skydda jorden

Öka biodiversiteten och skydda jorden, så gör vi det För en bättre morgondag.

Du har säkert hört det förut. Det löftet, för det är vad det handlar om, tar vi på största allvar. Det gör vi bland annat genom att fokusera på att öka biodiversiteten och skydda jordens resurser. Det är nödvändigt. Som världens största grönsaksvarumärke (våra bönder förvaltar sammanlagt omkring 186 000 fotbollsplaner av jord) kan vi verkligen göra en skillnad. Precis som du kan. Läs vidare för att upptäcka vad vi gör och vad du kan göra!

Och vad gör Bonduelle?

Titta. Du ställer kritiska frågor. Det gillar vi. Vi förklarar gärna. Hos Bonduelle gör vi vårt bästa genom att använda fler alternativa jordbrukstekniker. Tänk på: växtföljd (varje år planterar vi olika grödor på ett stycke mark), mekanisk ogräsbekämpning och insektsskydd. Alla lösningar som är mindre belastande för miljön. Vi använder också vatten med omtanke och planterar hela 500 olika sorter. Allt för att främja biodiversiteten.

Vad är biodiversitet och varför är det viktigt?

Bio-vadå? Biodiversitet. Eller med andra ord: allt som lever på denna jord. Från växter till djur. Ju fler arter vi har i våra trädgårdar, parker, jordbruksområden och naturskyddsområden, desto bättre. Denna biodiversitet håller naturen i balans. Den säkerställer rent vatten, bördig jord och ett stabilt klimat.

Detta kan du göra för att öka biodiversiteten!

Självklart kan vi inte göra det ensamma. Vi behöver din hjälp för att göra en skillnad. Det kan redan hända med ett par små förändringar i ditt dagliga beteende. Resultatet talar för sig själv. Du skapar nämligen ett bättre, enklare och mer bekymmersfritt liv för din egen generation och de kommande generationerna. Här är våra tips!

  • Ät lite mindre kött. Köttproduktion medför en enorm CO2-utsläpp. För 1 kilo nötkött är utsläppet cirka 24 kilo CO2, medan det för baljväxter bara är 1 kilo. Att äta mindre kött och välja en vegetarisk eller flexitarisk kost gör en stor skillnad. En dag i veckan utan kött sparar cirka 6 kilo kött, 587 kilometers CO2-utsläpp från en genomsnittlig bil och 750 liter vatten. Lyckligtvis smakar grönsaker och baljväxter fantastiskt.
  • Gå ut i trädgården. Och plantera blommor. Välj till exempel Stor Kardborre, Ormört eller Vild Mejram. Dessa växter ökar biodiversiteten.
  • Ge plats åt insekter. Sätt upp ett insekthotell. Dessa små varelser är naturens städare, de fungerar som föda för andra djur och är avgörande för pollineringen av våra grödor. Multifunktionella alltså.
  • Minska din plastanvändning. Engångsplast hamnar alldeles för ofta i naturen. Och det är inte bra. Glöm därför den plastflaska och det engångsbestick. Välj ett mer hållbart, återanvändbart alternativ.

Sådär. Det var en hel del information. Nu när du vet allt detta, vet du också varför det är bra att välja växtbaserad mat oftare. Smaklig måltid!